Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Звітність єдинника з ЄСВ за себе: як виправити помилки минулих періодів?

July 30, 2021

У чому проблема. Оновлена звітність єдинників подається за періоди з 2021 року, при цьому механізм виправлення старих помилок з ЄСВ чітко не врегульований.

Чим допоможе стаття. Ми підкажемо, як діяти, якщо підприємець виявив помилку в сумі ЄСВ за минулі періоди і бажає її виправити.

Яку звітність зараз подають підприємці-єдинники?

До 2021 року підприємці-єдинники звітували окремо:

У 2021 році ситуація змінилася. Тепер звіт з ЄСВ подається у складі декларації і називається «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску». Форма наведена в додатку 1 до Порядку № 578 та є невід’ємною частиною декларації (див. примітку «8» до декларації) (далі – додаток 1). Зміни були внесені до Наказу № 578 наказом Мінфіну від 09.12.20 р. № 752, що набув чинності з 01.01.21 р.

Нагадуємо! Оновлена форма декларації подається починаючи з 1 квітня 2021 року за податкові звітні періоди 2021 року. Тобто вперше декларація з додатком 1 була подана за І квартал 2021 року (п. 2 Наказу № 752).

Навіщо дві звітні форми об’єднали в одну? Для того, щоб спростити життя підприємцям і скоротити кількість звітів, що подаються.

Проте не так сталося, як гадалося. На практиці заповнення об’єднаної звітності викликало чимало запитань, оскільки:

  • періоди подання декларації і додатка 1 можуть не збігатися. Наприклад, єдинники третьої групи подають декларацію щоквартально, а звіт з ЄСВ – за рік. Тому вони заповнюють додаток 1 тільки у складі декларації за IV квартал;
  • хоча звіт з ЄСВ подається за рік, але в разі припинення діяльності або виходу зі спрощенки посеред року підприємець вимушений подавати додаток 1 у складі останньої декларації у статусі єдинника;
  • порядок виправлення помилок з ЄСВ за минулі періоди чітко не врегульований.

Як виправити помилки з ЄСВ за минулі періоди?

До 2021 року помилки у грошових показниках річного звіту з ЄСВ могли бути зафіксовані тільки в ході документальної перевірки і виправлені за її результатами на підставі акта перевірки (ЗІР, категорія 201.06.02). Помилки виникали, якщо, наприклад, були допущені арифметичні неточності, неправильно підрахована сума доходу або ЄСВ, заповнена не та таблиця форми № Д5 за період до 2018 року або за звітні періоди після 2018 року в таблиці 1 форми № Д5 неправильно зазначено код категорії застрахованої особи тощо.

Тому, якщо підприємець знайшов помилку з ЄСВ самостійно і бажав її виправити, він мав подати до податкової заяву з проханням провести документальну перевірку (з поясненнями, за який звітний період допущено помилку, у чому вона полягає, які причини її виникнення і якими мають бути правильні дані).

На підставі акта документальної перевірки підприємець міг збільшити або зменшити грошове зобов’язання з ЄСВ. Потім протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків він мав подати до податкової звіт, сформований згідно з таблицею 2 додатка 6 до Порядку № 435. У звіті треба було зазначити номер і дату акта перевірки, а також суми, на які збільшено або зменшено зобов’язання з ЄСВ (у такому разі можна зазначити від’ємне значення!) (п. 13 розд. IV Порядку № 435).

З 1 квітня 2021 року ситуація з виправленням ЄСВ-помилок принципово змінилася – тепер форма додатка 1 дозволяє виправляти помилки за попередні звітні періоди самостійно, без обов’язкового проведення перевірки. Але тільки за періоди починаючи з 2021 року, коли запрацювала нова форма декларації (п. 1 наказу Мінфіну від 28.12.20 р. № 814).

Згідно із роз’ясненнями податківців (ЗІР, категорія 107.01.07), платник, який самостійно знайшов ЄСВ-помилку, подає додаток 1 з типом форми «Уточнююча». У додатку обов’язково заповнюються всі рядки і колонки розд. 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та нарахованого єдиного внеску» – там треба відобразити правильні (з урахуванням виправлення помилок) показники за період, визначений у графі 8 «Період перебування фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування».

Для обчислення уточнених сум ЄСВ до сплати в додатку 1 заповнюється розд. 10 «Визначення зобов’язань зі сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок», у якому зазначається:

  • у рядку 1 – сума ЄСВ, що підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки за даними звітного (податкового) періоду, у якому виявлено помилку. Тобто це неправильна сума ЄСВ, яка переноситься до рядка 1 з рядка «Усього» графи 4 розд. 9 раніше поданого додатка 1;
  • рядку 2 – уточнена сума ЄСВ, наново нарахована за той звітний (податковий) період, у якому була виявлена помилка (це показник рядка «Усього» графи 4 розд. 9);
  • рядку 3 – сума збільшення ЄСВ, що підлягає перерахуванню на небюджетні рахунки. Розраховується за формулою: Рядок 2 розд. 10 – Рядок 1 розд. 10 (ряд. 3 заповнюється, якщо ряд. 2 > ряд. 1);
  • рядку 4 – сума зменшення ЄСВ, що підлягає перерахуванню на небюджетні рахунки. Розраховується за формулою: Рядок 2 розд. 10 – Рядок 1 розд. 10 (ряд. 4 заповнюється, якщо ряд. 2 < ряд. 1);
  • рядку 5 – сума пені, самостійно нарахована платником згідно зі ст. 25 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI (з розрахунку 0,1 % своєчасно не сплачених сум за кожний день прострочення їх перерахування – виноска «13» до додатка 1).

Отже, подати в поточному році додаток 1 підприємець може у двох випадках:

  • з типом форми «Уточнююча» – якщо помилки були допущені в раніше поданому додатку 1 за 2021 рік (у складі річної декларації єдинників першої та другої груп, у складі декларації за IV квартал єдинников третьої групи);
  • якщо звіт з ЄСВ за попередні роки взагалі не подавався. У цьому випадку уточнювати немає чого – просто слід подати додаток 1 з типом форми «Звітна» (ЗІР, категорія 107.01.07).

Виникає цілком резонне запитання:

А як наразі виправити помилки, допущені у звітності з ЄСВ до 2021 року?

Тут ситуація непроста. Форма додатка 1 не дозволяє підтягти в рядок 1 розд. 10 суму ЄСВ з додатка 1 за періоди до 2021 року, оскільки тоді його просто не було. Підтягти потрібну суму зі старого звіту з ЄСВ (за формою № Д5), думаємо, теж не вдасться: система прийняття звітності навряд чи зістикує цей звіт з оновленою декларацією.

Отже, для виправлення помилок з ЄСВ минулих років підприємцеві доведеться повертатися до старих правил. Тим більше час ще є: адже Порядок № 435, яким вони встановлені, буде скасований тільки з 1 січня 2022 року (п. 2, 4 Наказу № 814).

А чи можна в додатку 1 виправити помилки з ЄСВ, які були допущені в останній декларації, поданій у статусі єдинника (у випадках, коли підприємець «ліквідується» або переходить на загальну систему оподаткування)?

Однозначно відповісти на це запитання не можна. Адже за загальним правилом подавати декларацію єдинника можуть тільки єдинники (п. 296.2, 296.3 Податкового кодексу). Тому в цьому випадку варто отримати індивідуальну податкову консультацію.

До речі, якщо помилка знайдена до закінчення строку для подання декларації, можна подати останню декларацію з додатком 1 за формою «Звітна нова».

Як при уточненні сум ЄСВ заповнити основну (табличну) частину самої декларації, щоб не «зіпсувати» подану раніше декларацію з правильними даними, що стосуються єдиного податку?

Примітно, що в наведених вище роз’ясненнях податківці жодного слова не сказали про це. Наразі вони не відповідають на це запитання і на своїй гарячій лінії.

На нашу думку, краще дочекатися чітких роз’яснень щодо заповнення декларації з додатком 1 у разі виправлення помилок з ЄСВ. А доти варто почекати з поданням уточнюючої декларації.

Як бачите, не все так просто. От вам і спрощення звітності!

Джерело: "Баланс" № 30, який виходить з друку 02.08.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!