Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Птахівничі підприємства не можуть бути єдинниками четвертої групи: варіанти розв’язання проблеми

January 21, 2022

У чому проблема? Із цього року підприємства птахівництва не можуть бути платниками єдиного податку (далі – ЄП) четвертої групи. Причому у Податковому кодексі (далі – ПК) не уточнюється, чи має значення, яку саме частку в доходах займає діяльність із розведення птиці та/або м’яса птиці. Тому такі підприємства не знають, чи можуть вони бути в 2022 році єдинниками четвертої групи.

Які є варіанти розв’язання проблеми? Якщо сільгосппідприємство бажає залишитися у четвертій групі платників ЄП, йому варто позбутися діяльності з розведення птиці та/або виробництва м’яса свійської птиці. Це можна зробити, передавши птахоферму разом із птицею в оренду іншому суб’єкту господарювання або продати її.

Саме про це і йтиметься у статті.

Що змінилося в ПК для птахівників

Відповідно до змін, унесених із цього року до пп. 291.51.1 ПК, не можуть бути платниками ЄП четвертої групи суб’єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 відноситься до класів:

  • 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, зокрема курей, індиків, качок, гусей, цесарок, одержування яєць свійської птиці, діяльність інкубаторних станцій із вирощуван-ня свійської птиці);
  • 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів);
  • 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці).

Тобто сільгосппідприємства, які провадять вищенаведені види діяльності, позбавили права бути єдинниками четвертої групи.

Але, на жаль, у ПК не уточнено, чи має значення частка доходу, яка припадає на ці види діяльності в загальному доході підприємства. Наприклад, підприємство займається рослинництвом і птахівництвом. При цьому частка птахівництва може бути невелика (наприклад, це допоміжна діяльність). Чи можуть позбавити таке підприємство права бути єдинником четвертої групи?

А може бути й так, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) у підприємства є вищевказаний код (коди), а фактично цієї діяльності воно не провадить. Як бути в такому разі?

На жаль, ПК не містить відповіді на ці запитання. Ми знаємо, що Мінфін готує роз’яснення із цього приводу, але коли воно буде і чи встигнуть його оприлюднити до 20 лютого (останній день подання звітності єдинниками четвертої групи), невідомо.

Тому вважаємо, що тим підприємствам, яким вельми важливо залишитися цьогоріч у четвертій групі єдинників, варто позбутися такої діяльності (а якщо таку діяльність воно не веде, то виключити відповідні коди КВЕД із статутних документів та ЄДР). І зробити це треба якомога скоріше – принаймні до 20 лютого (щоб на дату подання декларації з ЄП такого виду діяльності вже не було).

Тут можливі два варіанти розв’язання проблеми:

  • варіант 1 – продати птахоферму разом із птицею іншій особі;
  • варіант 2 – передати її в оренду цілісним майновим комплексом.

Розглянемо докладніше обидва варіанти, щоб ви могли зробити правильний вибір.


Повну консультацію читайте у «БАЛАНС-АГРО» № 4 від 24 січня 2022 року або на сайті Uteka у безкоштовному доступі для передплатників.

Дізнатись про всі вигідні умови передплати або

Оформити передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на 2022 рік,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами  ☎️ (056) 370-44-25, (044) 333-91-40, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті у разділі «Магазиин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!