Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Заміна твердопаливних котлів – це робота чи послуга

September 16, 2021

Практична ситуація

Бюджетна установа планує замінити твердопаливні котли. Але для визначення процедури закупівлі спочатку слід з’ясувати, чим є заміна котлів в розумінні Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922) – роботою чи послугою?

Замовник обирає категорію предмета закупівлі, керуючись визначеннями, наведеними в Законі № 922, та Порядком визначення предмета закупівлі, затвердженим наказом Мінекономіки від 15.04.20 р. № 708.

Роботи – це розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва, науково-проєктної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капремонт та реставрація наявних об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з будівництва об’єктів із розробленням проєктної документації, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- та супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Послуги – будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт із розробленням проєктної документації (п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Предмет закупівлі робіт визначається замовником за об’єктами будівництва та з урахуванням:

Під час закупівлі послуг із поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури, зокрема, згідно з термінологією ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 04.06.14 р. № 163, та/або ГБН Г.1-218-182:2011.

Поточний ремонт – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен провадитись із періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капремонту) до моменту постановки на черговий капремонт (реконструкцію) (лист Держбуду від 30.04.03 р. № 7/7-401, далі – Лист № 7).

Капітальний ремонт будівлі – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта. Капремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності) (Лист № 7).

Крім того, в Інформаційному листі Мінекономрозвитку від 25.11.16 р. № 3302-01/38216-06 зазначено, якщо супровідні роботам послуги по об’єкту будівництва включено до зведеного кошторисного розрахунку та водночас вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (будівництва), такий предмет закупівлі відноситься до визначення «роботи» у розумінні Закону № 922. В іншому разі закупівля має здійснюватися за визначенням предмета «послуги».

Отже, замовник має проаналізувати, які саме види робіт включає заміна твердопаливних котлів, та з огляду на це встановлювати категорію предмета закупівлі.

Водночас слід пам’ятати, що категорія предмета закупівлі «роботи» за своєю суттю стосується робіт із будівництва і не передбачає як окремого виду робіт роботи з обслуговування, заміни чи ремонту обладнання, за винятком випадків, коли воно не є частиною конструкції будівлі чи її мереж.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 37, який виходить з друку 20.09.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!